Waar anderen om me heen druk zijn met het plannen van bruiloften en het krijgen of opvoeden van kids, vraag ik mezelf af waar ik morgen de nacht zal doorbrengen. Gevalletje spuit 11 en wanneer ga je nou eens settelen of ieder z’n ding?

Levend in Latijns-Amerika loop ik op dit moment letterlijk zeven uur achter op jou in Nederland (of dertien uur in Azië, omdat ik weet dat ie daar ook gelezen wordt;)). Ik zag een treffend filmpje voorbij komen waarin het verschil in tijdzones als een metafoor weergegeven wordt in het “voor- en achterlopen in het leven”. Het resoneerde onwijs bij me. Bottom line: Maak je niet druk, alles en iedereen kent zijn eigen tijd. Dat ik hier net het ontbijt achter mijn kiezen heb als in Nederland al de avond valt of in Azië het licht uit gedaan wordt, maakt mij nog geen langzame dreutel. Op sommige vlakken heeft de één gewoon net iets meer tijd nodig (of neemt simpelweg meer tijd;)) dan een ander. Ik ook. Who cares?!

Back to the future

Ondanks dat ik vroeger borst-ontwikkel-technisch voorliep op de meiden in de klas, was ik eerste-zoen-technisch een onwijze laatbloeier. (Wat me overigens niet zoveel kon boeien, want wat een nare ervaring was dat at the time.. hoe iedereen dáár zo enthousiast over kon zijn, begreep ik écht niet. Oké dat perspectief is later gelukkig veranderd. Dit terzijde;). En waar leeftijdgenoten destijds hun hele leven al uitgekristalliseerd hadden en spraken over trouwen, de namen van toekomstige kinderen en het type auto dat ze het liefste voor de deur zagen staan, dacht ik alleen maar “Hoe kan je dit nu al zo weten?” Ik dacht over veel, heel heel veel, dingen na, maar daar kon ik me destijds nog echt geen voorstelling bij maken.

Waar ik wel warm voor liep was het vliegtuig pakken en ontdekken wat de wereld nog meer te bieden heeft. Wat maakt dat ik momenteel meer landen buiten dan binnen Europa bezocht heb, terwijl anderen nooit verder zijn gekomen dan Luxemburg, Frankrijk of Spanje.

Meer of minder minder minder?

Maakt één van bovenstaande voorbeelden de één meer of minder dan de ander? Nope.
Een voorloper? Of een laatbloeier? Nee ook niet. Tijd is zoiets relatiefs. Ieder piekt op zijn/haar moment(en) en vindt op een zelfde moment andere dingen belangrijk.
Een wegloper of -vlieger dan?
“Waar vlucht je voor weg” is me zo regelmatig gevraagd dat ik bijna zelf begon te geloven dat ik ergens voor weg liep. Wat moet je toch daar aan de andere kant van de wereld? Wil je dan niet meer basis? Kids? Jawel! En ik heb nu steeds meer het gevoel dat ik er niet voor weg loop, maar juist naartoe beweeg. Sterker; een al dan niet noodzakelijk externe “factor”, in de vorm van een man, mag dan nu misschien nog wel ontbreken. Het belangrijkste ingrediënt, ik hou van mij (zoals Harrie Jekkers hier zo treffend verwoord), bloeit steeds meer op.

Leef en laat leven. Vergelijk jezelf niet met een ander, maar pak je kansen als je voelt dat het voor jou het juiste moment is. Niet omdat je vindt dat je anders achterloopt op of onderdoet aan “de rest”. Het juiste moment, die gave kans, de juiste vent… goed werk heeft tijd nodig, it all will come in je eigen tijdzone.
Een heerlijke gedachte waar ik deze donderdagavond op proost, terwijl in Nederland het licht uitgaat en in Azië Goede Vrijdag al begint.

Check het inspirerende filmpje hier en deel jouw perspectief hieronder: