Tijdens een podcast interview (yesja je leest het goed, vetspannend! I keep you posted wanneer die online komt) wordt me gevraagd naar mijn ideale dag. Ik besef me na het beluisteren van mijn antwoord dat ik mijn ochtendritueel flink heb laten versloffen de afgelopen tijd. Dat mag anders!

Mijn meest ideale dag begint namelijk geheel offline met een meditatie. Nou word ik weliswaar wakker met zowel telefoon en laptop uit of op vliegtuigstand. Vanwege het tijdsverschil van zeven uur ben ik regelmatig geneigd even snel te checken of er nog belangrijke berichten zijn binnen gekomen van opdrachtgevers. Wat invloed heeft, en eigenlijk niet zou mogen hebben, op mijn vervolgactie: sporten. Een seven-minute workout met extra burpees, squats, yoga oefeningen of, nu dat ik aan het strand zit, een ochtendrun langs zee, zijn normaliter een vanzelfsprekendheid. De laatste tijd echter minder. Tja en dan hoef je geen voormalig fysio te zijn om te weten dat dat niet bevorderlijk is voor o.a. het trainen van spieren of een strakker lijf.

‘Pollo frito’ en expats

Hoe verliefd ik ook geworden ben op Colombia, één factor is me vies tegengevallen: het eten. De almuerzos (lunches) welke voornamelijk uit kip, gefrituurde vis, rijst, banaan en wat blaadjes sla en tomaat bestonden, zijn me niet in de koude kleren gaan zitten. Nee, eerder rondom mijn navel. De huidige volunteer-plek, waar gepensioneerde Amerikaanse expats de hele dag liever lui zijn dan moe en hun laatste spaarcenten aan liters bier besteden, is evenmin een motiverende factor om dit tij te keren. Er wordt dan ook rijkelijk hard gelachen als ik informeer naar de dichtstbijzijnde sportschool. Twintig minuten hardlopen, in het dorp verderop it is. Je kan de 4 wheel drive wel meenemen als je wilt. Thanks, maar dat wordt morgenvroeg de benenwagen voor de warming up. “Really?” Yep! Intrinsieke motivatie ‘aan’ en no more excuses!

Niet miepen, maar poetsen!ochtendritueel

Herstellende van een fikse slijmbeursontsteking in mijn linkerschouder (iets met zware backpack, laptop-lifestyle, luisteren naar je lichaam en je ochtendritueel nalaten) gaat om 6:00 uur de wekker. Aaargghh. Omdat er vanwege de hitte alleen om 7:00 uur ’s ochtends en 17:00 uur ’s middags een les is, sleep ik mezelf het bed uit. Beter doe ik de ochtendles om een zonnesteek in de middag te voorkomen. Aangekomen bij de sportschool (lees: een schuurtje met een paar matten op de grond, een bosu ball, wat verdwaalde gewichten en een paar trucbanden voor de deur) blijkt er een circuittraining met focus op benen en billen op het menu te staan. Fijn, scheelt weer voor mijn schouder.

Andalé andalé

Muziek op tien en gáán. Voor één dollar laat ik me een uur lang de hele schuur door commanderen. Vénga vénga Innnnnnnnke komt er regelmatig boven de beat uit. Ja damn, ik weet het. Het zweet gutst me van het lijf. Ik ga kapot, mijn bilspieren branden mijn kont uit, maar ja joh ik ga nog wel wat dieper in die squat zitten. De zon klimt langzaam omhoog, mijn hoofd matcht perfect bij mijn rode sportshirt, je kan me letterlijk uitwringen na de laatste buzzer en het overgeven staat me nader dan het overeind blijven staan. Hasta mañana zeggen de locals met een big smile op hun gezicht als ik na het uurtje bikkelen richting branding van de zee, die eb staat, strompel voor de cooling-down.

ochtendritueel

Morgen weer!

Na een welverdiende chille wandeling langs de kabbelende golven loop ik 8:45 uur de expat property weer op. Onder het genot van het eerste biertje dat al ontdopt is, word ik verwelkomt met een “Oooohhh my godddd Imkie (lees met overdreven Amerikaans accent en nee de extra ‘i’ in mijn naam is geen typ-fout) you really went to the gym? Or did you jump in the see? Your soaked…” Klinkt het in een viertal-koor. Terwijl zij verder de laatste roddels uit het dorp bespreken, neem ik nog een frisse duik in het zwembad alvorens de werkdag begint. Ochtendritueel is weer on. Morgen weer, hell yeah!

Voor als je wilt lachen, check hier de video van het cardio programma wat de dag erna op het programma stond. Er worden blijkbaar regelmatig video’s gemaakt om meer leden naar de gym te trekken, want je denkt toch niet dat ik hier vrijwillig zelf een video van ga opnemen, he?! Haha!

Heb jij een ochtendritueel en hoe ziet dat er uit op je meest ideale dag? Deel het hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!