Een iets ander bericht dan normaal, het moet me even van het hart. Twee dagen geleden werd ik namelijk in de sportschool in Medellín aan de spreekwoordelijke mouw getrokken.

Ey Ingke, eres de Amsterdam, verdad?.. Ey, Imke (de ‘m’ uitspreken na een ‘i’ blijft toch een ding hier ;)) jij woont toch in Amsterdam? Si. En je hebt gevoetbald vroeger. Uhh..Si? Omdat ik van die vraag een beetje raar opkijk, verantwoord de instructeur (zelf groot voetbalfan) zich direct dat hij dat gelezen heeft in het verslag van mijn fysio-bezoek. Owja, tuurlijk. Ja klopt, maar dat is alweer lang geleden hoor. Heb je een favoriete club? Haha, Ajax natuurlijk, zeg ik zonder twijfel met een grote smile! Bizar he, die jonge gast, zegt hij. Mijn vragende ogen resulteren in een nog verwonderende blik bij hem. Nadat ik uitgelegd heb dat de Nederlandse voetbalcompetitie nog niet begonnen is en ik hier maar sporadisch het nieuws of nu.nl raadpleeg, wat me eigenlijk best bevalt maar dat terzijde, vertelt hij dat er een jongen van Ajax, twintig jaar, zomaar uit het niets op het veld in elkaar is gezakt.

Ode aan Appie

Appie Nourie, ook in Colombia wordt er aan je gedacht, over je gesproken en ben je een held!
Via youtube kijk ik later in een koffietentje terug watsgebeurt en lees ik me bij middels wat artikelen. Terwijl vrolijke Latijns-Amerikaanse klanken de ruimte vullen, lopen de rillingen over mijn lijf. Een trieste gebeurtenis, die je (met of zonder voetbalhart) raakt, tegelijkertijd zaken als verbroedering brengt en je aan het denken zet:

If you can dream it, you can do it

Het manneke had zijn dromen en doelen duidelijk voor ogen en wist dat het geluk niet in het eindpunt zit, maar in de weg ernaar toe. Ik ken je niet persoonlijk, maar man man man wat straalt de ambitie, daadkracht, dankbaarheid, positiviteit en het enthousiasme ervan af in berichten en vlogs. En dan bezoek je in je vrije uren ook nog scholen om andere jongeren te motiveren in mogelijkheden te denken, kansen te zien en deze te grijpen. Respect man.

Time flies and you are the pilot

Waar geld altijd opnieuw te creëren is, is voorbij gegane tijd echt op. Je weet niet hoeveel tijd je (nog) gegeven is. Jij bewijst maar weer eens dat het leven geen generale repetitie is waar je in zit.

Life is not what happens to you, it’s about how you respond to it

Onrecht heeft het leven aan een touwtje, schreef James Worthy. Ik had het niet mooier kunnen verwoorden. Potverdorie wat zul je balen *understatement* (en wij met jou) dat dit je overkomen is en dat voetballen op topniveau er niet meer in zit, maar omdat jij de wijsheid van ‘het leven is niet enkel wat je gebeurt, maar vooral hoe je erop reageert’ met je twintig jaar al lang en breed kent én voorleeft, ben ik ervan overtuigd dat als je nog wakker mag worden, en ongeacht hoe je dan wakker wordt, je er op jouw manier altijd weer wat van weet te maken.

Appie stay strong man!

Nouri