Als “ik heb geen geld” jouw excuus is om iets niet te doen, is dit artikel voor jou. Ik geef je drie tips om af te rekenen met deze niet helpende gedachte.

“Ik heb geen geld” of iets in de trant van “ja maar, dat kun je alleen doen als je veel geld hebt” is het meest gehoorde excuus om ergens niet aan te beginnen of voor te gaan. Deze gedachte is ook mij niet vreemd. Na veel bedrijfstechnische investeringen ging ik begin december jl. op pad met enkel een startkapitaal van 2500 euro. Ik zeg ‘enkel’, want ondanks dat ik een plan had en al de nodige reiservaring, kneep ik ‘m behoorlijk. Het is niet het meest riante uitgangspunt voor een vertrek zonder vooraf-vastgestelde-terugkeer-datum. Inmiddels ben ik vijf maanden onderweg (waarvan anderhalve maand Dominicaanse Republiek, bijna drie maanden Colombia en momenteel Ecuador) en hoor ik regelmatig “goh wat jij doet, dat zou ik ook wel willen, maar daar heb ik echt geen geld voor.” Als jij ook zo denkt, think again. Ik geloof dat als je iets echt, niks ge-ja-maar, maar écht wilt (of een bepaalde urgentie bestaat) geld altijd te creëren is. Hetzij door jezelf, hetzij met hulp van externe sponsoren. Er is altijd een weg. Dit is hoe ik het doe.

Wat wil je liever?

Hoe ziet “jouw ideale leefstijl” eruit? Wat vind je belangrijk? Waar word je gelukkig van? Met andere woorden: Hoe wil je jouw tijd inrichten? En hoeveel geld heb je daar werkelijk voor nodig?
Als je dit weet, leg dan je uitgavenpatroon onder de loep en ben bloed-eerlijk naar jezelf. Wat van hetgeen je spendeert is nou écht noodzakelijk? En hoeveel van hetgeen je besteedt, draagt op dit moment bij aan jouw ideale leefstijl? Ter illustratie: Je wilt ook die reis maken, maar “je hebt geen geld”. Wel ga je elke week op stap of uiteten. Op zo’n avond geef je minimaal 100 euro uit. De vraag is: wat wil je liever? Dit is simpelweg een keuze die je maakt. Elke avond weer. Er is geen goed of fout. Het is maar net wat je wilt. Ik vind het heerlijk om op stap te gaan en kan een topavond hebben op 20 euro, wetende dat ik met 80 euro drie topDAGEN heb in Latijns-Amerika. Schrappen dus waar je schrappen kan en je bent al een stap dichterbij jouw ideale leefstijl.

ik heb geen geld

Potje hier potje daar

Ben je bekend met “het potjes-systeem”? Ik kwam er mee in aanraking tijdens het ‘Miljonair Mind seminar’, welke drie dagen lang in het teken staat van geld en je houding daar tegenover. (Een absolute aanrader overigens als je door Amerikaanse shizzle heen kan kijken). Het potjes-systeem houdt in dat je verschillende “potjes” (bankrekeningen) aanmaakt. Elke bankrekening heeft zijn eigen doel. Van alles wat je maandelijks binnenkrijgt aan loon of winst uit je bedrijf, gaat een x-percentage naar de verschillende doelen. Het percentage bepaal je uiteraard zelf. Zodra je een x-percentage aan een potje toegekend hebt, is het uit het zicht van je lopende rekening waar je alle noodzakelijkheden van betaalt. Zo gebruik je het eerder voor hetgeen wat je werkelijk wilt. Het maken van die reis. Het doen van die studie. Of wat dan ook bijdraagt aan jouw ideale leefstijl.

Out of the box in je eigen kracht

Je houdt nu misschien niet voor mogelijk hoe-veel manieren er zijn om geld te creëren. Als je een bepaalde skill hebt waar je een probleem of wens van een ander mee oplost of in vervulling brengt, zijn mensen bereid daarvoor te betalen. In plaats van je expertise te ruilen voor geld kan je dit, al denkend out of the box, ook in ruil voor iets anders doen. Zo zit ik op het moment van schrijven op een plek waar ik in ruil voor kost en inwoning locals help. En daarnaast werk ik door aan m’n bedrijf en freelance klussen. Ik own een eigen privé-appartement met alles erop en eraan, volledig ingerichte keuken met o.a. een blender (yesss eindelijk weer groene smoothies) en kabelTV (oké deze is nog niet aan geweest, maar dan heb je een idee van de luxe workaway-spot;)).  Ik krijg 50 dollar per week, waar ik hier met gemak van kan eten. En mag met een 4-wheel-drive rondcrossen. Nou is dit één van de betere plekken, maar zo zijn er meer gave initiatieven op sites als workaway.info. Je creëert hiermee geld door simpelweg te besparen op de grootste kostenposten tijdens een reis en/of digital nomad life: onderdak, eten en vervoer. Ondertussen leer je veel over de locale cultuur en leefwijzen. Deze ervaringen maken je rijker als persoon.
Out of the box denken kan je ook bij een sponsor brengen in de vorm van crowdfunding, ouders of belastingdienst (waar je misschien nog e.e.a. van tegoed hebt?) Denk in ieder geval verder dan de kaders die je nu ziet.

Wat stel jij uit vanwege het ik-heb-geen-geld-syndroom? En welke tip neem je naar aanleiding van dit blog ter harte? Laat het me weten in een reactie. Vind ik leuk!

Wil je met me sparren over hetgeen wat je graag wilt en/of wat je tegenhoudt? Meld je dan hier aan voor een Skypecall. Ik help je graag!