24 (I wished;)) of als ik mensen hier mag geloven “looking at your face I would say maximum 28, but definitely not more than that..” Vet als dat over tien of twintig jaar ook nog gezegd wordt.

Nope, op 27 juni 1983 zag ik na een helse bevalling, met vacuümpomp en stress om een geknapte ketting daarvan, het levenslicht. Bont en blauw met daarbij een misvormde zuignap-toeter aan de zijkant van m’n hoofd werd ik direct weggerukt bij m’n ouders en naar een couveuse verplaatst om te redden wat er te redden viel. Een vechtertje in hart en nieren was geboren. Als er ergens een onbewust zaadje geplant is voor de drive van ‘het maximale uit je leven halen’ en ‘voor jezelf gaan’, zal het daar geweest zijn.

Dutch Latina

En dan vertoef je 34 jaar later voor de zoveelste keer in Latijns-Amerika, zie je de 27e van juni wederom dichterbij komen en vraag je jezelf, bewuster dan ooit tevoren, af waar je die dag het liefste bent. Zal ik vrienden, familie verrassen en terugvliegen naar het geliefde Mokum? Van de buitenkant lijkt het Medellin – Mokum – Mexico verhaal wellicht een luxe-probleem voor jou, maar ik heb er serieus even mee in mijn maag gezeten. De knoop is voor nu doorgehakt. Amsterdam laat nog heel even op zich wachten. Hoe ik tot die beslissing gekomen ben? Door mezelf het volgende eerlijk af te vragen:

Back or forward?

Hoe reageert je lijf op de verschillende mogelijkheden? Dit kan ‘m in de kleinste nuances zitten. Merk je een zwaar gevoel op, teneergeslagen ogen en/of een lichaam dat naar achteren beweegt? Of open je juist meer, vergroten je pupillen en beweeg je misschien subtiel naar voren? Wanneer je signalen uit de eerste set opmerkt en je jezelf meer voelt verkleinen dan openen, is dat in de meeste gevallen een teken van ‘niet doen’. Openen en naar voren bewegen staan inherent aan groei en geven je vaak, ondanks dat het nog steeds rete-spannend kan zijn, een dikke vette ‘GO’.

Medellin

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Oftewel, wat kunnen de meest vreselijke gevolgen zijn (emotioneel, fysiek, mentaal, financieel) van een beslissing? Wat betekent dat voor je? En, hoe zou je hier mee dealen? Wanneer je de specifieke stappen opschrijft die je vervolgens zou zetten, realiseer je je direct dat de grootst schrikaanjagende situatie in je hoofd vaak groter is dan op papier óf dat ook voor die toestand gewoon een oplossing is. Als je hierdoor overigens tot de conclusie komt dat het ‘worst case scenario’ verder gaat dan wat je bereid bent om te “riskeren”, niet doen uiteraard!

Wat is het ‘Best Case Scenario’?

Het tegenovergestelde wil je je ook afvragen: Wat kan een beslissing aan mogelijke positieve resultaten opleveren? Ennuh.. open je daar dan juist van, of niet? Jij, ik, men, we zijn master in het bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Maar wat nou als het muntje de andere kant op valt? Daar is evenveel kans op toch?!

Sluit het aan bij wat je nu belangrijk vindt?

De meeste keuzes die je maakt zijn niet permanent. Keuzes geven feedback en kan je elk moment her-evalueren. Zo kan je continu opnieuw een beslissing maken. Staat een keuze in lijn met hetgeen waar je nu waarde aan hecht? Dan heb je in veel gevallen je antwoord. Wellicht dat je over een jaar iets anders belangrijk vindt. Dan zal je daar t.z.t. wellicht een andere keuze op baseren.

Kup weer naar Cariben!

Ondanks dat ik voor de derde keer op rij verliefd geworden ben op Medellin en N.B. net de vraag van broerlief krijg of ik eind juli in Colombia ben voor een koffietje pak ik vannacht de nachtbus naar Bogotá, waarvandaan deze babyface dinsdag eerst nog even Mexico aantikt.

Bij welk keuzemoment zet jij voorgaande vragen een volgende keer in?
P.S. @mi hermano: Cancun ook naar Mexico komen?;)